Viete si správne vychutnať sekt?
27.12.2024
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA K oslave nového roku či k plesu patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú nádych niečoho výnimočného. Keď si chcete sekt vychutnať tak, ako sa patrí, odporúčame vám dodržiavať základné pravidlá jeho skladovania, servírovania a konzumácie. Stačí sa držať rád skúsenej enologičky.
- Sekt skladujte na chladnom, pokojnom a tmavom mieste.
- Sektu sa najlepšie darí, keď sa skladuje v stoji.
- Vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny.
- Fľašu neotvárajte tesne po prevoze v aute, nechajte ho "oddýchnuť".
- Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5-7°C, ružového 6-8°C a červeného sektu 9-11°C
- Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte.
- Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch a v spoločnosti.
- Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Pri otváraní pridržiavajte zátku palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní.
- Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne 2 roky.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com