Vitamínové zbrane proti chrípke
ZDRAVIE A KRÁSA - K VITALITE A ZDRAVIU Štatistiky prezrádzajú, že chrípka začína byť aktuálnou v mnohých rodinách. Čísla každým dňom stúpajú, pribúdajú okresy, kde rapídne pribúdajú noví pacienti. Dobré je oprášiť si fakty o účinnej prevencii.
Aj keď nás chrípkový vírus ohrozuje z viacerých zdrojov, hlavne prostredia pracovísk, nákupných centier a školských zariadení, jeho kontamináciu organizmu môžeme zmierniť už základnými opatreniami. Alfou omegou ochrany je venovať zvýšenú pozornosť hygiene a po príchode z exteriéru si dôkladne umyť ruky. Rovnako pred konzumáciou každého jedla. Komunikácii s človekom, ktorý vykazuje symptómy prechladnutia, sa treba vyhýbať a rovnako chrániť deti pred návštevou škôlky, kde sa dramaticky zvýšil počet malých pacientov infikovaných týmto vírusom.
Rozhoduje štýl stravovania
Keď nás už chrípka doma navštívi, podstatný je charakter stravy, najmä príjem dostatočného množstva vitamínov. Vďaka vitamínov, minerálov a výživných látok budeme lepšie odolávať náporu nepriateľských mikroorganizmov, ktoré naše telo ľahšie a rýchlejšie zvládne. Mali by sme uprednostňovať jedlá zo strukovín, najmä z fazule či cíceru, tiež z ružičkového kelu a brokolice, a ak mäso, tak rybie, kuracie a morčacie. Z mliečnych produktov hlavne jogurty, najlepšie probiotické. V zostave potravín by nemali chýbať paradajky, červená paprika, kešu oriešky, paraorechy či tekvicové semienka, ale i vajcia, cereálie a chlieb. Pri dochucovaní je dobré siahať po bohatých prírodných zdrojoch, ako je rukola či žerucha, a samozrejme čo najčastejšie používať pri príprave jedál cibuľu a cesnak. Najúčinnejšie bez tepelnej úpravy ako súčasť nátierok. Dobrým tipom na vhodnú večeru počas chrípky alebo rekonvalescencie je šalát s jogurtovou zálievkou, v ktorom nechýbajú spomínané druhy zeleniny.
Vhodné druhy ovocia
Citrón, zdroj vitamínu C s antiseptickými účinkami, sa ako chrabrý bojovník s chrípkou osvedčil dávno. Najčastejšie si ho asi pridávame do čaju aj spolu s medom, ktorý treba, mimochodom, popíjať čo najviac. Rovnako výborná je limetka, ale aj pomaranče a grepy, ktoré sú charakteristické vysokým obsahom vitamínu C. Mnohí počas kritických dní konzumujú banány ako ľahko stráviteľnú potravinu i rýchly zdroj energie a nasýtenia a robia dobre. Pretože toto ovocie obsahuje vitamín B5 podporujúci tvorbu špeciálnych buniek, ktoré likvidujú práve tie vírusové. A chybu neurobí ani ten, ktorý si zvykol konzumovať avokádo.
Aj kyslá kapusta...
...je úžasný prírodný zdroj zdravia a špeciálne aj vo vzťahu k vírusovým ochoreniam, ako je chrípka, buduje v organizme obranný val. Skvasená kapusta obsahujúca vitamíny C, K, E i skupiny B nás chráni pred infekciou. Prítomné probiotiká ako zdraviu prospešné baktérie výrazne zlepšujú flóru črevného prostredia i činnosť celého tráviaceho traktu a zároveň tak posilňujú obranyschopnosť organizmu, ktorá je v období chrípok veľmi dôležitá, priam kľúčová.
Čo radšej vynechať
Počas chrípky, obzvlášť v prvých kritických dňoch, treba ignorovať vyprážané a korenené jedlá i mlieko a syry, ktoré zase podporujú tvorbu hlienu. Je lepšie minimalizovať solenie i sladenie pokrmov či nápojov a úplne vylúčiť kávu a alkohol.
Zázračné horúce polievky
Tekutiny nedopĺňame len čajom, ale aj teplými zeleninovými a mäsovými vývarmi, ktoré obsahujú aj potrebné minerály. A zároveň podporujú potenie, pri ktorom sa z tela vylučujú všetky škodlivé látky.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com