Vyberáme správne olivy
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Aj vy máte občas dilemu, keď sa snažíte zvoliť vhodný druh pochutiny pri pulty s lahôdkami. Zelená či radšej čierna oliva, ktorá je tá pravá? Odpoveď je jednoduchá – každý druh má špecifické chuťové vlastnosti, preto je podstatná informácia o jedle, na ktoré si robíte zálusk.
Zelené olivy sú vlastne nedozreté plody. Sú trpké až horkasté a nakladajú sa do slaného nálevu, aby zmäkli a zjemneli. Zároveň sa prichucujú aj citrónovou šťavou, bylinkami, cesnakom alebo čili. Často sa vykôstkované plnia kapiou alebo mandľami, v tejto podobe sa odporúčajú na priamu konzumáciu a hodia sa k vínu. Zelené olivy sa výborne sa uplatňujú v šalátoch, dobre sa kombinujú s ovčím syrom, cibuľkami, kaparami alebo s tuniakom. Používajú sa aj na zdobenie a dochutenie výrobkov studenej kuchyne (jednohubky, obložené chlebíky, predjedlá) a pri príprave aperitívov, napríklad suchého Martini.
Hnedasté až čierne olivy sú vyzreté plody olivovníka, ktoré sú mäkšie, jemnejšie a olejnatejšie, preto sa z nich získavajú tie najkvalitnejšie panenské oleje. Zvyknú sa pridávať do šalátov, ale bývajú aj súčasťou oblohy pizze a slaných koláčov. Môžeme nimi dochucovať aj omáčky.
TIP: Skúsme raz nátierku alebo pastu podľa francúzskeho receptu. Krém získame rozmixovaním čiernych olív, kapár, cesnaku a sardeliek a najlepšie chutí s čerstvým chlebom a s natvrdo uvarenými vajcami.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com