Vylepšime polievku po francúzsky

22.08.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Poznáte bouquet garni? Ak sa túžite priblížiť k dokonalosti šéfkuchárov francúzskej kuchyne, je najvyšší čas zaradiť túto pomôcku do štýlu varenia.

Bouquet garni je vlastne zväzok čerstvých alebo vrecúško sušených byliniek, ktorými dochucujeme nielen mäsové vývary, ale aj iné druhy polievok a tiež omáčky a dusené jedlá. Chuť byliniek sa počas varenia pomaly uvoľňuje a prepája s ostatnými ingredienciami. V základnej zostave nemá chýbať tymian, bobkový list a petržlenová vňať, pridávať môžeme ešte ďalšie bylinky, korenie a pochutiny podľa vlastného výberu. Napríklad bazalku, čierne korenie, majorán, rozmarín, oregano, estragón alebo kúsok petržlenu, pórku, cesnaku či cibule.

Ako voňavú a chuťovo bohatú zmes pripraviť:

  • Čerstvé bylinky uložíme po ležiačky na pracovnej doske tesne na seba a zväzok zviažeme tenkým motúzom. Hrúbka kytičky závisí od množstva pokrmu. Do 5-litrového hrnca s polievkou potrebujeme zväzok hrubý na dva prsty.
  • Sušené bylinky nasypeme do vrecúška z riedko tkanej látky (na príklad z gázy) a dobre ho previažeme. Namiesto textilného vrecka môžeme použiť väčší list póru, do ktorého bylinky zabalíme a balíček previažeme.

Poznámka: Bylinky a koreniny uložené do viazaničky umožňujú lepšiu manipuláciu. Po dokončení pokrmu ich nemusíme prácne loviť spolu s kalom a s mastnotou z povrchu tekutiny, ale sitkom ich vyberieme bez ťažkostí vcelku. Zväzok byliniek sa odporúča uložiť pred varením na dno hrnca a zaťažiť kosťou alebo kusom mäsa.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com