Vypestujte si cibuľkovú vňať
24.10.2024
ZELENÝ DOMOV - VITAMÍNY Z ČREPNÍKA Mladá cibuľka je chutnou súčasťou zdravých raňajok alebo studenej večere a zároveň zdrojom množstva vitamínov i antibakteriálnych a antibiotických schopností. Platí to aj pre zelenú vňať cibuľky. Dobré dôvody pre vypestovanie v domácich podmienkach. Na rýchle získanie pravidelného bohatého zdroja živín nepotrebujeme veľké záhradnícke skúsenosti, zvládne to aj začiatočník.
- Potrebujeme vršky z mladých cibuliek, ktoré zvykneme aj s korienkami pred konzumáciou odrezať. Tento krát ich odrežeme o čosi ďalej, asi dva centimetre od kraja.
- Konce cibuliek vložíme do hlbšej sklenej misky alebo nižšej zaváraninovej so širším hrdlom.
- Zajeme vodou tak, aby korienky cibule boli ponorené úplne a odrezaný vršok cibuľky len čiastočne.
- Už po pár dňoch sa ukážu prvé výhonky, ktoré môžeme postupne odrezávať. Cibuľová vňať bude rýchlo dorastať.
- Treba dávať pozor, aby korienky nezačali hniť, občas by sa mali prepláchnuť čistou vodou a vodu v nádobe pre istotu meňte raz za 5 dní.
TIP: Ako využiť vňať z mladej cibuľky? Nakrájanú sa môže pridať do polievky či omáčok i do nátierok. Dá ňou posypať chlieb s maslom, čerstvým syrom alebo bryndzou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com