Zdraví vďaka jesennému ovociu

03.09.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA      Mali by sme počúvať rady odborníkov a konzumovať čo najčastejšie plodiny, ktoré sa urodia v našich klimatických podmienkach. Tie nášmu zdraviu prajú najviac. Aktuálne sa ponúka hviezdna jesenná ovocná štvorka. Čo všetko pre svoj organizmus robíme, keď si pochutnávame na hrozne, jablku, hruške alebo slivke, ktoré dôležité látky pre organizmus obsahujú?

HROZNO

  • betakarotén zlepšuje stav pleti a zraku
  • vitamín C posilňuje imunitný systém
  • vitamíny skupiny B aktivujú mozgovú činnosť a ochraňujú nervový systém
  • draslík podporuje správny rytmus srdca a pomáha odstraňovať odpadové látky
  • vláknina v šupke podporuje činnosť čriev
  • antioxidanty bojujú proti vplyvu nahromadených toxínov
  • flavonoidy chránia kardiovaskulárny systém
  • polyfenoly spomaľujú tvorbu baktérií v ústach, ktoré spôsobujú zubný kaz
  • hrozno znižuje kyslosť žalúdočných štiav i tvorbu krvných zrazenín v cievnom systéme a pre močopudný účinok pomáha zbavovať organizmus škodlivých látok

JABLKO

  • vitamín C udržuje imunitný systém v kondícii
  • vláknina a ovocné kyseliny pomáhajú pri zápche, pektín a antiseptické účinky jablka liečia hnačku, upokojujú črevá a ničia baktérie
  • pektín čiže rozpustná vláknina znižuje aj hladinu cholesterolu v krvi, ktorý sa naviaže na odplavované jedy z tela, čím chráni aj pred chorobami cievneho systému a srdca
  • vláknina v kombinácii s antioxidantmi zlepšuje trávenie a vylučovanie toxických látok z tela a tým prináša úľavu pri ťažkostiach s artritídou, reumou a dnou
  • bór zodpovedá za zdravé kosti i čistú myseľ
  • kyselina jablčná a vínna pôsobia dobre na trávenie a sú prevenciou pred chorobami pečene
  • dužina znižuje hladinu baktérií v ústach a tým aj riziko zubného kazu, jej žuvaním sa stimulujú ďasná

HRUŠKA

  • pre množstvo vody má močopudné účinky, preto dokáže organizmus detoxikovať
  • vláknina je výborným prostriedkom proti zápche, preto prospieva zdraviu hrubého čreva, a podporuje aj trávenie, hruška je navyše ľahko stráviteľná
  • vitamín C zlepšuje obranyschopnosť organizmu
  • antioxidanty chránia bunky pred rakovinou a budujú imunitný systém
  • kyselina listová má priaznivý vplyv na krvotvorbu a chráni plod tehotnej ženy
  • železo podporuje činnosť mozgu, svalov i štítnej žľazy
  • bór pomáha udržiavať vápnik v tele a tým bojuje proti osteoporóze
  • pektín pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi
  • fruktóza a glukóza sú výborným zdrojom energie
  • hrušková šťava s protizápalovými účinkami zmierňuje bolesť a čistí tiež dutiny a odplavuje hlien z tela

SLIVKA

  • draslík a pektín pomáhajú všetkým, ktorí majú problémy s aterosklerózou, ischemickou chorobou srdca, vysokou hladinou cukru v krvi a vysokým krvným tlakom
  • vláknina lieči zápachu a zlepšuje pohyb čriev
  • vápnik a fosfor posilňujú kosti
  • karotenoidy majú protirakovinový účinok
  • vitamín E a vitamín H čiže biotín sú bojovníkmi proti vráskam a podpisujú sa pod lesk vlasov


Poznámka: Každé ovocie, ktoré si idete servírovať na tanier, treba najprv veľmi dôkladne umyť. Aby sme spolu s vitamínmi a minerálmi nezjedli aj zvyšky chemických postrekov a tiež baktérií, ktoré sa na plody dostanú pri manipulácii počas dlhej cesty od pestovateľa ku zákazníkovi.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com