Zdravotná šálka čierneho čaju
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Hoci sa v posledných rokoch zvýrazňuje hlavne prínos zeleného čaju pre zdravie, nepochybne mu praje aj čierny. Vzdávať by sme sa ho preto nemali. Práve naopak.
Čierny čaj obsahuje viacej vzácnych látok, ktoré posilňujú organizmus. No treba zdôrazniť, vždy všetko treba robiť s mierou. Preto 2 či 3 šálky čierneho čaju sú tým správne nadávkovaným príspevkom pre naše telo. A čo konkrétne si jeho konzumáciou vylepšujeme?
- Kvalitu zubnej skloviny a tým pekný úsmev vďaka fluoridu.
- Pevnejšie kosti a tvorbu hormónov vďaka mangánu.
- Rovnováhu tekutín vďaka draslíku.
- Známe sú aj pozitívne účinky na tráviaci systém a čierny čaj pomôže vyriešiť problémy s hnačkou.
- Ochranu pred rakovinou vďaka antioxidantom a flavonoidom.
- Pravidelné pitie čierneho čaju zabezpečí aj nižšiu hladinu cholesterolu, dobrý prietok krvi a tým aj zdravé srdce.
- Je dobrou prevenciou pred cukrovkou, pretože pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi.
- Prospieva tiež v období stresu, keď sme psychicky preťažení. Znižuje hladinu stresového hormónu, kortizolu, a vitamín B1 pôsobí pozitívne na nervovú sústavu.
Dôležitá je doba vylúhovania
Ak potrebujeme povzbudiť, čaj by sme mali nechať vylúhovať 1 až 3 minúty. V tomto časovom rozpätí sa uvoľňuje teín, ktorý podobne ako kofeín v káve človeka vzpruží. Pri 5-minútovom a dlhšom vylúhovaní sa už uvoľňujú aj triesloviny, ktoré účinok teínu tlmia, takže takto pripravený čaj nás skôr upokojí.
Mlieko radšej nie
Anglický zvyk prilievania mlieka do čierneho čaju môže chutiť. No ak chceme čierny čaj konzumovať aj pre zdravotné benefity, mali by sme sa tohto zvyku vzdať, pretože mlieko účinky vzácnych látok vo veľkej miere anuluje. Týka sa to najmä katechínov obsiahnutých v čaji, ktoré nás chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com