Zemiaková torta so snehom

06.02.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Zemiaková torta osladená lekvárom a zapečená s bielkovým snehom pripomenie múčniky od mamy.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g uvarených postrúhaných zemiakov
  • citrónová alebo pomarančová kôra a šťava
  • 30 g hrubej múky
  • lekvár
  • 2 bielky na sneh
  • 60 g práškového cukru

Príprava:

Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista. Pridáme postrúhané zemiaky, postrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru a šťavu a zamiešame. Napokon pridáme múku a z bielkov ušľahaný sneh. Všetko zľahka premiešame a pripravené cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme. Takmer dopečený múčnik z rúry vyberieme a potrieme ľubovoľným lekvárom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor a došľaháme ho nad parou, aby mal tuhú konzistenciu. Natrieme ho na tortu a v rúre pri zníženej teplote pomaly dopečieme, kým sneh trochu nezhnedne.


redakcia Doma a Rada