Zimné lízadlá pre najmenších

07.12.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Obchody sú plné sladkostí, že si človek občas nevie vybrať. Nie to ešte dieťa. Ale môžeme k voľbe pristúpiť úplne opačne. Čo takto urobiť si domácu maškrtu vo vlastnej réžii, pri ktorej necháme asistovať aj potomkov. Ochotne pomôžu. Najmä, ak výsledkom hravej aktivity v kuchyni bude efektné domáce lízadlo. Až škoda doň zahryznúť.

Čo k príprave potrebujeme? Niekoľko drevených nanukových paličiek, asi 100 g bielej čokolády na varenie, potravinársku farbu, cukrárenské ozdoby a ako základ menšie sušienky (napríklad značka Oreo) alebo okrúhle piškóty, ktoré zlepíme po dve hrubšou vrstvou nutely alebo jahodového džemu.

  • Najprv zastrčíme drevené nanukové paličky opatrne do stredu sušienky priamo do náplne, rovnako tak urobíme v prípade piškót.
  • Lízadlá položíme na papier na pečenie a dáme ich na 10 minút do mrazničky.
  • Mierne zmrazené ich namáčame do čokolády, ktorú sme nechali pomaly roztopiť v miske v parnom kúpeli a ktorú sme prípadne zafarbili potravinárskou farbou podľa vlastného výberu. Ale najprv iba jednu stranu.
  • Potom ich nenamočenou stranou položíme na papier na pečenie a dáme do chladničky.
  • Po 15 minútach vyberieme a namočíme aj druhú stranu a keď začne čokoláda mierne tuhnúť, naaranžujeme rôzne cukrárenské ozdoby z marcipánu. Alebo po stuhnutí v chladničke môžeme na vrchnú stranu tmavou čokoládou a cukrárenskými prvkami vytvoriť tvár snehuliaka.
  • Hotové lízadlá dáme napokon do chladničky na aspoň 30 minút a keď poleva dostatočne stuhne, ponúkneme ich malým nedočkavcom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com