Zimné pesto
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Pesto je základnou prílohou cestovín, ktoré si zvykneme variť ako ľahké jedlo v letných mesiacoch. Zvykneme si ho robiť z čerstvej bazalky, píniových orieškov, cesnaku, olivového oleja a parmezánu.
Aj zima je vhodným obdobím pre konzumáciu cestovín, hlavne teraz po sviatočných dňoch naplnených hodovaním. Ak sme si letné pesto naporciované nezamrazili, môžeme pripraviť čerstvé aj teraz. Potrebujeme viazaničku petržlenovej vňate, jednu šalotku, vlašské orechy alebo mandle, 50 g ementálu a slnečnicový olej. Z vňate poodtŕhame lístky, nadrobno nakrájanú šalotku opražíme na troche oleja a posekané orechy opražíme nasucho na panvici. Do misky dáme cibuľku, petržlenovú vňať, orechy a štipku soli a rozmixujeme. Potom postupne pridávame po lyžiciach olej a postrúhaný syr a miešame, kým nevznikne hladký krém. Dokonalá improvizácia originálneho talianskeho pesta.
TIP: Pesto môžeme používať aj ako prílohu k mäsu alebo rybe. Dá sa ním ochutiť hustejšia zeleninová polievka alebo ho natrieť na chlebík.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com