Exotická citrónová tráva

03.05.2024

VARENIE - POTRAVINY     Citrónová tráva alebo citronela je druh exotického korenia, ktoré sa s veľkou obľubou používa v Thajsku, ale aj v iných v ázijských kuchyniach. Výrazná citrónová vôňa a pikantná chuť rastlinky býva zaujímavou bodkou pri príprave rôznych jedál.

Citrónová tráva rastie v trópoch v bohatých trsoch až do výšky 150 cm, ale dá sa úspešne pestovať aj vo väčšom črepníku v hlinito piesčitej pôde v našich podmienkach, dôležitá je bohatá zálievka. Všetky jej časti majú charakteristickú citrónovú arómu, ale jedlo neokyslia.

Používať môžeme rovnako čerstvú, zamrazenú či sušenú citronelu. Chutný a osviežujúci je najmä čaj z čerstvých alebo sušených stoniek. No v kuchyni sa uplatňujú aj spodné mäkšie časti výhonkov alebo cibuliek, ktoré sa nakrájané na plátky pridávajú do zeleninových šalátov alebo sú súčasťou receptúr na rôzne jedlá z mäsa, hydiny a rýb či na prípravu chutnej marinády. Pevnejšie stonky sa využívajú aj ako korenina. Napríklad na prevoňanie polievky, po dokončení ktorej sa stonka vyberie, nie je totiž vhodná na priamu konzumáciu. Citrónová tráva sa zvykne kombinovať často s cesnakom, s paprikou, s koriandrom a so šalotkou a chuť mäty zvýrazní. Najlepšia je čerstvo nasekaná. Perstovať ju môžeme aj v našich podmienkach, len treba počas zimy ju treba umiestniť v črepníku do interiéru, lebo je veľmi citlivá na chlad.

Nielen pre chuť i pre zdravie

Ak si citrónovú trávu budeme pridávať do jedla, urobíme veľa pre svoje zdravie. Je totiž bohatým zdrojom vonných silíc i flavonoidov. Napomáha lepšiemu tráveniu a podporuje činnosť obličiek, močového ústrojenstva a pečene. Dokáže dokonca zmierniť horúčku či bolesti hlavy, pomáha pri chrípke a prechladnutí, má aj antibakteriálne a protizápalové účinky.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com