Rebarborová limonáda

22.04.2024

VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE     Z rebarbory si môžeme pripraviť sladký sirup ako základ osviežujúcej limonády.

Ingrediencie:

  • 500 g rebarbory
  • 200 g cukru (napr. trstinového cukru)
  • 500 ml perlivej minerálnej vody
  • šťava z 1 citrónu

Príprava:

Rebarboru umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Citrón rozkrojíme a vytlačíme z neho šťavu. Do 250 ml vody primiešame cukor, necháme zovrieť a varíme asi 5 minút. Do osladenej vody pridáme rebarboru a citrónovú šťavu a pri zníženej teplote varíme ešte 10 minút, kým sa rebarbora nerozvarí a nevznikne hustá zmes.
Rebarborovú zmes premiešame a precedíme do hrnca cez husté sitko vystlané bavlnenou textíliou. Bavlnenú látku potom zviažeme a poriadne vyžmýkame. Čistý sirup potom privedieme do varu a prelejeme do sklenenej fľašky. Vychladnutý nalejeme ako iné ovocné sirupy do dno pohára a zalejeme minerálnou vodou. Sirup vydrží v chladničke sedem dní.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com