Svieža baza v pohári

17.04.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Je dobrý čas pre bazu, ktorá zvykne kvitnúť až do júla. Ešte je čas na zber kvetov a prípravu sirupu, z ktoré ho si môžeme cez leto robiť osviežujúce limonády.

Ako sa jeho časti dajú využiť? Z plodov sa zvykne robiť džem alebo želé a kvety môžeme vypražiť v cestíčku ako hlavné jedlo, ale najlepšie sú ako základná ingrediencia bazového sirupu či octu. Najrýchlejšie k dispozícii je však čerstvá bazová limonáda, na prípravu ktorej potrebujeme asi 10 bazových kvetov. Kvety umyjeme a vložíme do väčšieho zaváracieho pohára a pridáme 5 litrov vody, asi 50 g hnedého cukru a 3 rozkrájané citróny. Zmes necháme 2 dni na slnku, potom ju precedíme a hneď ju môžeme piť. Výborná je schladená kockami ľadu. Bazový ocot, ktorý používame na prípravu dressingov a zálievok na zeleninové šaláty, získame veľmi jednoducho. Zopár kvetov vložíme do väčšieho zaváracieho pohára a zalejeme octom. Bazu necháme na tmavom a chladnom mieste vylúhovať asi tri týždne, potom bazový ocot precedíme a prelejeme do menších uzatvárateľných fliaš.

Recept na bazový sirup:

Asi 25 väčších bazových kvetov zalejeme 2 litrami prevarenej a vychladnutej vody a pridáme šťavu z 3 citrónov. Po 24 hodinách precedíme a s 1,5 kilo cukru prevaríme. Ešte horúcim sirupom naplníme fľaše, ktoré uskladníme na chladnom a tmavom mieste.

Poznámka: Bazu čiernu zaraďujeme aj medzi liečivé rastliny. Sušiť môžeme jednak kvety, ktoré používame na prípravu čajov, alebo aj jej plody. Usušené bobule uložíme v uzatvárateľných pohároch a v zime si z nich varíme odvar. Je výborný pri prechladnutí a nádche, pomáha uvoľňovať hlieny a je dobrým antioxidantom, takže chráni organizmus pred voľnými radikálmi a spomaľuje proces jeho starnutia.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com