Zvetralé víno zbytočne nevylievajte

01.05.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Zostali vám po oslave na dnes fliaš zvyšky vína alebo ste v komore zabudli na načatú fľašu? Nemusíte ho hneď vylievať do výlevky, máme pre vás rady, ako ho využiť.

Varenie s fantáziou

  • V prvom rade je takéto víno stále použiteľné pri varení. Mnohé jedlá sú výnimočné aj pre deci vína, ktoré dodá omáčke alebo polievke zaujímavejšiu chuť. Nedopitú tretinku fľaše si môžete aj zamraziť vo formičke na ľad a v prípade potreby vhodíte dve tri vínové kocky do hrnca s duseným mäsom alebo s gulášom, ktoré sa v horúcom pokrme rýchlo rozmrazia. Môžete tak urobiť rovnako s červenou ako s bielou odrodou.
  • Víno sa dá pridať aj do marinády na hovädzie mäso. V kombinácii s olivovým olejom, soľou, citrónovou šťavou, korením a provensálskymi bylinkami dodá mäsu jedinečnú príchuť.
  • Zoxidované víno môžete použiť pri príprave dressingu na zeleninový šalát. Jednoducho ním nahraďte vinný ocot a pridajte trochu obyčajného.
  • Ste uprostred varenia a chýba vám citrón alebo limetka? Citrónovú šťavu nahraďte pokojne bielym vínom.

TIP: Poznáte vínové nanuky? Zaujímavé osvieženie. Víno zmiešajte s cukrom, nalejte do formičiek na nanuky, vložte ešte paličku a dajte zmraziť. Efektnejší bude ten, ktorý vytvoríte z bieleho i červeného vína, ktoré striedavo opatrne nalejete.

Finta na mušky

Ak sa neviete zbaviť drobných otravných mušiek, ktoré rady sadajú na zrelé plody ovocia, môžete sa ich zbaviť vďaka pasce. Nalejte zoxidované víno do misky a nechajte nech si ju potvorky nájdu. Možno ulovíte aj väčších dotieravcov ako napríklad osy.

Čistejšie vďaka vínu

Pretože biele víno má podobné účinky ako ocot, čistí a leští sklo, odporúča sa použiť aj pri umývaní okien. Do rozprašovača si dajte vodu zmiešanú s piatimi lyžicami vína a môže začať.

TIP: Je to neuveriteľné, ale aplikáciou vodného roztoku s vínom cez rozprašovač eliminujete možné problémy po konzumácii ovocia. Plody bývajú neraz kontaminované množstvo baktérií, ktoré spôsobujú črevné ťažkosti a víno s prítomným alkoholom zafunguje ako prírodná dezinfekcia. Najmä červené víno obsahuje resveratrol, ktorý si poradí aj s baktériami E.coli a salmonelózy.

...ale i farebnejšie

Ak sa vám zunovala staršia blúzka alebo tričko, môžete si oblečenie oživiť pomocou červeného vína. Podľa množstva ušľachtilého moku získate nový model ružovej až tmavo fialovej farby. V hrnci s vínom lebo jeho roztokom povarte zvršok asi 10 minút a potom ho preperte v studenej vode.

Pleťové čarovanie

Prírodná lebo doslova kuchynská kozmetika je dobre známa. Mnohé potraviny pomôžu dodať pokožke sviežosť. Biele víno s obsahom kyselín pleť vyhladí a zjemní. Stačí ním tvár potrieť a nechať pár minút pôsobiť.

Ani záhrada neostane na ocot

Zvyknete si pripravovať domáci kompost? Bude rýchlejšie hotový, ak zvyšky zeleniny, šupky z ovocia a odrezky zo stromov prelejete zvyškom pokazeného vína, ktoré podporí množenie baktérií a živín potrebných pre lepšiu kondíciu pôdy na zeleninových záhonoch.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com